Nyitvatartás: 09.00-17.00 Hét-Pén
Telefon: +36 20 512 9192

Mi állhat a hajhullás hátterében?

Többféle típusú kopaszodást különböztetünk meg, de kijelenthető, hogy a legnagyobb arányban a haj ritkulása a férfiakat érinti. Ezért is nevezzük az androgén jellegű hajhullást más néven férfias kopaszodásnak is. De mi állhat ennek hátterében?

A leggyakoribb tényező az akár korán jelentkező hajritkulás kialakulásában maga a genetika. A genetikai típusú hajhullás könnyen felismerhető, hiszen olyan kopaszodási minták és formák kíséretében kezdődik meg a haj ritkulása, mely kétséget sem hagyhat maga után, mivel is állunk szemben. Elsőként általában a homlok két oldalán húzódik hátra a haj vonala, majd ezt követően a fejtetőn is ritkulni kezd a hajzat. Végül már csak oldalt, illetve a tarkótáji részeken marad haj, ahol a hajszálak érzéketlenek a hormonális változásokra.  Férfias kopaszodás

Természetesen nem tényszerű, hogy pontosan akkor és úgy kezdjünk el kopaszodni, mint szüleink vagy nagyszüleink, de az öröklődési tényezőt figyelembe véve ez mindenképpen támpont lehet abban, hogy mire is számíthatunk frizuránkat illetően. A hajhullás megindulása, mértéke és folyamatának gyorsasága persze egyénenként változik.

A genetika mellett a haj ritkulásában nagy szerepet játszanak a már fent említett hormonok is, közülük is a legfontosabb a tesztoszteron. Ez a hormon felelős ugyanis a férfias jegyek kialakulásáért. Egy sokaknak fájó paradoxont jelent, hogy míg éppen ennek a hormonnak köszönhető például az arc férfias szőrzetének kialakulása, szintén az ő számlájára írható a kopaszodás megindulása is. A tesztoszteron nem csak rövidíti a hajszálak növekedési ciklusát, de érzékenyen érinti a hajtüszőket is. Ezért a hajszálak fokozatosan elvékonyodnak, majd elpusztulnak.

Végül, de nem utolsó sorban természetesen meghatározó szerepet kap a férfias hajhullásban az életkor is. Mivel az idő múlásával az emberi szervezet folyamatosan változik, és sajnos egy idő után épül le, a külső hatásokkal szemben egyre kevésbé lesz ellenálló. Így sajnos a hajzatot érintő külső tényezőkkel sem tud már úgy megküzdeni, mint előtte.

Mindezt összevetve teljesen érthető, hogy a férfiak kimagaslóan nagy százalékát előbb vagy utóbb, de utoléri a nem várt kopaszodás. Persze akadnak olyan szerencsések, akiket nem érintenek a fent említett genetikai és hormonális okok. Nekik csak némi öregedési ritkulással kell majd szembenézniük, és a fiatalkori rémálom így teljesen elkerüli őket. Éppen ezért joggal irigyelhetik őket férfitársaik.

A többség azonban előbb-utóbb szembe kell, hogy nézzen ezzel a kellemetlen folyamattal, melyet csak lassítani lehet, visszafordítani már nem. Azonban akad megoldás a kopaszodás hagyta nyomok eltüntetéséré is. A hajbeültetés segítségével visszakaphatjuk elveszített frizuránkat, és vele együtt önbizalmunkat is.