Nyitvatartás: 09.00-17.00 Hét-Pén
Telefon: +36 20 512 9192

Szervezetünk egyik legnagyobb paradoxonja

Az emberi szervezet egy nagyon összetett rendszer. Ezen belül a különböző hormonok működésétől rengeteg apró részlet függ. Így van ez a tesztoszteronnal is, mely az egyik legellentmondásosabb körforgást eredményezi.

Míg ez a férfi nemi hormon a kezdetekben a szőrzet növekedését idézi elő, addig később pont az ellenkezőjét, a kopaszodást eredményezheti. A tesztoszteront a férfi szervezetben a herék, a női testben pedig a mellékvesék és a petefészek termelik. Hölgyek tekintetében normális esetben természetesen ennek minimális a mennyisége, férfiaknál viszont igen jelentős ennek a hormonnak a termelődése és a szervezetre gyakorolt hatása is.

tesztoszteron

Tesztoszteronra van szükség többek között ahhoz is, hogy kialakuljon a szőrzet, tehát maga a hajzat is. Később azonban – és itt jön a nagy ellentmondás – ez a hormon lehet felelős a haj ritkulásáért. Ez akkor következik be, amikor a tesztoszteron átalakul egy aktívabb formává, az úgynevezett Dihydro-tesztoszteronná (DHT), és erre már sajnos rengetegen érzékenyek.

Az érzékenységnek köszönhetően a férfihormon termelődését támadásként éli meg a szervezet, mely a fejbőrre van a legnagyobb hatással. Eredményeképpen a homlokon és a halántékon található szőrtüszők sorvadásnak indulnak, a hajszálak vékonyodni kezdenek, majd növekedési szakaszuk is lecsökken. Ezzel együtt a hajhagymák működése leáll, amit sajnos sokan akár már a 20-as éveikben tapasztalhatnak. A hajatlan fejbőr ilyenkor fényes és vékony lesz, mivel a tesztoszteron a bőr természetes védekező-, illetve regenerációs képességét is csökkenti. Ezeken a területeken magától már sosem nő ki a hajzat.

Egyedül a tarkótáji részeket nem érinti ez a kellemetlen folyamat.  Itt patkó alakban megmaradnak a hajszálak, mivel ezen a részen nem alakul ki érzékenység a DHT-ra. A hajbeültetés során pontosan ezt a tulajdonságot használjuk ki, hiszen az itt található hajszálak rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a kopasz területeken éljenek tovább. Ezért is hívjuk donorterületnek ezt a részt. Ráadásul a tarkótájon általában annyira sűrű a hajzat, hogy akár több ezer hajszál kivétele sem tűnik fel.

Az eljárás alapjául pedig az szolgál, hogy ezek a hajszálak a kopasz részekbe beültetve ugyanúgy fognak viselkedni, mint eredeti helyükön. Így nem kell tartanunk újabb hajhullástól a teljes gyógyulást követően. Pontosan ezért mondható a hajbeültetés végleges megoldásnak.

 

További információk a hajbeültetésről

Hajbeültetés Safe System-FUE módszer és saját zsír terápia segítségével