Nyitvatartás: 09.00-17.00 Hét-Pén
Telefon: +36 20 512 9192

Ételek és italok, melyek segítik, vagy éppen lassítják a gyógyulást

Előző cikkünkben azt tanulmányoztuk, milyen szokásokról érdemes lemondanunk ahhoz, hogy a hajbeültetés eredményességét segíthessük mi is. Most tovább visszük ezt a szálat, és megnézzük, hogy a szokásokon kívül még milyen egyéb módon támogathatjuk a folyamat sikerességét. Az sem mindegy ugyanis ebből a szempontból például, hogy mit eszünk és mit iszunk.

A szervezetünknek kell a megfelelő belső támogatás is ahhoz, hogy elinduljon a regeneráció, és a beültetett hajzat növekedése a megfelelő úton és ütemben tudjon haladni. Ahhoz, hogy ezt elősegítsük, fontos tehát arról is beszélni, milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztani. Utóbbi tekintetében, az előző cikkünkben ecseteltek szerint azt már tudjuk, hogy alkoholt nem. A lehető legjobb, ha vízzel oltjuk a szomjunkat, és ezt elegendő mennyiségben tesszük. A víz ugyanis hidratálja szervezetünket, ami elengedhetetlen a gyors regenerációhoz. Étrendünket tekintve pedig akkor teszünk jót hajzatunkkal, ha kiegyensúlyozottan és egészségesen próbálunk meg táplálkozni. Hogy mire is gondolunk ezzel pontosan?

Kifejezetten segít a kevesebb higanytartalommal rendelkező hal, a répa, a tojás, a baromfi, a leveles zöldségek, a hüvelyesek, a diófélék és a teljes kiörlésű gabona bevezetése étrendünkbe. Továbbá fogyasszunk sovány zsírtartalmú tejtermékeket, illetve – ha nyitottak vagyunk az efféle ízvilágra – kagylót is. Ezek az ételek mind tartalmaznak olyan összetevőket, melyek hajzatunk egészségéért felelősek. Többek között elegendő fehérjét, ezen kívül pedig B-vitamint, cinket, vasat, kalciumot és Omega 3-zsírsavat.

egészséges ételek

A helytelen étrend egész szervezetünkre nézve káros lehet, de hajzatunk szempontjából is léteznek olyan ételek, melyek kifejezetten a „hajgyilkos” kategóriába sorolhatók. Ezek ugyanis a haj hullásában játszanak főszerepet, és lelassítják a regenerálódás folyamatát. Sajnos elsőként megemlíthetjük a magas higanytartalmú halak túlzott fogyasztását. Bár sokan azt hiszik, hogy a hal az hal, és a hal az egészséges, sajnos ez ennél egy kicsit bonyolultabb. Törekedjünk inkább – az előző felsoroláshoz visszatérve – az alacsonyabb higanytartalmú halak fogyasztására, mint például a lazac vagy a tőkehal.

Ezen felül óvjuk magunkat a túlzott cukorfogyasztástól. Az ugyanis a hajtüszők állapotának romlásához vezet, ami valljuk be, hajbeültetés után nem igazán jelent nagy segítséget. Szintén problémákat okozhat az A-vitamin túladagolása, ezért érdemes nagy gondot fordítani arra is, hogy étrendünket milyen vitaminkészítményekkel egészítjük ki.

Amennyiben odafigyelünk arra, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a regenerációhoz és hajnövekedéshez fontos részleteket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a hajbeültetés után olyan eredmény vár ránk, amilyet megálmodtunk magunknak orvosunkkal. Mint ahogyan nem elég elvetni tavasszal a magokat, hanem megfelelő táptalaj és gondoskodás kell a kivirágzáshoz, úgy a hajbeültetés során átültetett hajszálak növekedéséhez is kell a törődés.

 

További információk a hajbeültetésről

Hajbeültetés Safe System-FUE módszerrel