Nyitvatartás: 09.00-17.00 Hét-Pén
Telefon: +36 20 512 9192

Hajzatunknak is megvan a maga életciklusa

Arról már esett szó korábban, hogy a hajhullás egy természetes folyamat is lehet, nem kell egyből megijednünk tőle. Amennyiben nem marad meg a normális keretek között, akkor ráérünk aggódni. Ahhoz azonban, hogy pontosan lássuk, mi a normális, nem árt tudnunk, min is megy keresztül egy-egy hajszál, mielőtt végleg megválna tőlünk.

A pár, fésűben maradt hajszál, vagy a nemrég kibukkant picike szálak, melyekkel semmit nem tudunk kezdeni, mind teljesen természetes jelenségnek számítanak. Szintén hétköznapi dolog, hogy időnként fel kell látogatnunk a fodrászunkat. Ezek a tényezők szinte fel sem tűnnek a mindennapi életben, pedig egytől egyig azt a tényt támasztják alá, hogy hajzatunk életciklusa folyamatos körforgásban áll.

Ez a ciklus minden hajszál tekintetében három fázisból áll. Az első a növekedési (anagén) fázis, mely minimum 2, maximum 6 évig tart. Hajunk körülbelül 0,3-0,5 millimétert nő naponta ebben az időszakban. Ha összességében tekintünk frizuránkra, akkor kijelenthető, hogy hajszálaink 85%-a éppen ebben a szakaszban van.

haj életciklusa

A második szakasz az átmeneti (katagén) fázis. Ez körülbelül 2-3 héten keresztül tart, és hajszálainkból összesen csak 1-3%-nyi éli át éppen ezt a periódust. Ilyenkor a haj növekedése megáll, a hajhagyma pedig sorvadni kezd, miután nem kap több tápanyagot. Végül elérkezik hajszálunk az utolsó ciklusba, mikor a hajhagyma teljesen elhal. Ez a nyugalmi (telogén) fázis, melyben hajszálaink körülbelül 15%-a van. Ez okozza a természetes hajhullást, ami teljesen normális. A nyugalmi periódus végén ugyanis új hajhagyma jön létre, és miközben kitolja a régi hajszálat, egy újabb kezdi meg a növekedését. A körforgás így lesz teljes.

Előfordulhat azonban, hogy eltérések mutatkoznak a normális ciklustól, ami sajnos többféle, a szervezetünkben jelen lévő problémát is jelezhet. Foglalkoznunk kell tehát azzal, ha például túlságosan lassan növekszik a hajzatunk, illetve, ha nagyon lerövidül az életciklusa. Ezt onnan vehetjük észre, ha a kelleténél sokkal több hajszál kihullását észleljük, esetleg csomókban veszítjük el hajunkat.

A hajhullásnak – mint ahogy azt már boncolgattuk régebben – rengeteg oka lehet. Kezdve a stresszes életmódtól, a vitaminhiányon keresztül, egészen a hormonális problémákig. Éppen ezért minden esetben gyorsan kell cselekednünk, és szakértő segítséget kell kérnünk ahhoz, hogy ki tudjuk deríteni, mi lehet a gond. Ha sokáig halogatjuk a dolgot, akkor sajnos előfordulhat, hogy kifutunk az időből, és a hajhullás visszafordíthatatlan károkat okoz.

Mint ahogyan a férfias jellegű kopaszodás nyomainak eltüntetésére, úgy ilyen helyzetekben is a hajbeültetés jöhet szóba lehetséges segítségként. Ugyanis előfordulhat, hogy a kárt okozó probléma megszüntetésével a hajhullás megáll, azonban a nyomai megmaradnak, esetleg nem indul be a hajnövekedés. További segítséget nyújthat mind külön kezelésként, mind pedig a hajbeültetés kiegészítéseként a saját zsír terápia.

 

További információk a hajbeültetésről és a saját zsír terápiáról

Hajbeültetés Safe System-FUE módszerrel és saját zsír terápiával