Nyitvatartás: 09.00-17.00 Hét-Pén
Telefon: +36 20 512 9192

Többféle létezik, mint gondolnánk

Ha meghalljuk a hajhullás szót, mindenkinek görcsbe rándul a gyomra, mivel ettől a jelenségtől mindenki tart. Egyrészt kinézetünk miatt, hiszen mindenki számára az egyik legfontosabb elem maga a hajkorona. Másrészt pedig tudatában vagyunk annak is, hogy a haj ritkulása semmi esetre sem jelenthet jót.

Ez bizony így van, hiszen ez a kellemetlen folyamat számos betegségre, az egészségünket fenyegető rossz szokásra, vagy épp az idő kegyetlen múlására utalhat. De szedjük most egy kicsit szét, hogy pontosan mikor, milyen típusú hajhullásról beszélhetünk.

Az egyik legnagyobb csoportja ennek a folyamatnak az átmeneti hajhullás. Ilyen esetekben számos tényező kiválthatja hajunk hullását, ezért akár szakértő segítségét is kérnünk kell ahhoz, hogy kiderítsük az okát. Eredményezheti betegség, vagy éppen egy arra szedett gyógyszer mellékhatása. Hölgyek esetében sokszor a hormonális változások – terhesség, szülés, fogamzásgátló alkalmazása – okozza a haj ritkulását. Ezen felül pedig rengeteg káros szokás van, melyet ide sorolunk, de az összes többi hajhullás típusnál is szerepelhetnének. Ezek ugyanis mind gyorsítják a folyamatot, minden esetben. A sor annyira hosszú lehetne, hogy ezzel következő cikkünkben foglalkozunk részletesebben.

Az idősödést kísérő hajhullásra szinte mindenki természetesen tekint. Ahogy testünk többi része, a fejbőr és a hajzat egységei is öregedésnek indulnak, mely aztán magával hozza a haj ritkulását is. Akármennyire is természetesnek tűnik ez a folyamat, mindenképpen bosszantó, és természetesen lehet tenni ellene, de még ennyire ne szaladjunk előre.

hajhullás

A leggyakrabban előforduló, és legtöbb embert érintő kopaszodás viszont a leginkább férfiakat érintő, öröklött jellegű hajhullás. Ez nagyon hasonlít az idősödéssel járó hajhullásra, azonban sajnos már nagyon korán jelentkezhet. Tenni ellene pedig nem sok mindent lehet, hiszen genetikánkba van kódolva. Éppen ezért hívjuk maradandó kopaszodásnak.

Szintén maradandó foltokat okozhatnak olyan betegségek például, mint az autoimmun kórok, melyek a fejbőrt támadják meg. Ez a fajta hajhullás a visszafordíthatatlan kopaszodás csoportjába tartozik, éppúgy, mint a hajtépkedéssel vagy kezeletlen fejbőr betegségekkel járó, heges hajhullás is.

Bármelyik csoportba tartozik hajzatunk ritkulása, nagyon fontos, hogy tudjuk, tehetünk ellene. Először is minden esetben – ahol lehet – a kiváltó okokat kell orvosolni. Ezután lehet elkezdeni a hajzat helyreállítását. Átmeneti hajhullás esetén szóba jöhet önálló kezelésként például a saját zsír terápia. Maradandó kopasz foltok tekintetében pedig a hajbeültetés az egyetlen megoldás, mely így a genetikai kopaszodás fő ellensége is.

 

További információk a hajbeültetésről

Hajbeültetés Safe System-FUE módszerrel és saját zsír terápiával