Nyitvatartás: 09.00-17.00 Hét-Pén
Telefon: +36 20 512 9192

5 jele annak, hogy nem természetes hajhullással állunk szemben

A hajhullás sosem jön jókor. Mindenki megijed tőle, hiszen frizuránk az egyik legfontosabb eleme kinézetünknek. Sokan viszont már akkor megrémülnek, amikor még bőven természetes a hajhullás, amit éppen átélnek. De honnan tudhatjuk, hogy a hajszálak elvesztése már nem a normális keretek közé sorolható?

  1. Nagyobb mennyiség, huzamosabb ideig

Hajunk folyamatosan hullik és cserélődik, ez egy teljesen természetes folyamat. Azonban, ha a megszokottnál sokkal több hajszál marad fenn a fésű fogai között, vagy csomókban észleljük a hajhullást, akkor annak már biztos, hogy oka van. Ez sokszor köszönhető a hormonoknak, egyes gyógyszereknek, vagy éppen az időjárás okozta hatásoknak. Nem lehet elmenni a sok hajformázó eszköz és kence mellett sem, melyek szintén okozhatnak hajveszteséget. Ez azonban átmeneti formája a hajhullásnak, és általában a kiváltó okok orvoslásával a hajzat állapotának romlása is megszűnik. Amennyiben viszont tartósan, huzamosabb ideig nem javul a helyzet, sajnos nagyobb probléma is állhat a háttérben, ezért érdemes hamar kivizsgáltatni, mi eredményezheti a hajhullást.

  1. Nagyon fiatal korban jelentkező hajgyérülés

Az idősödés mindig olyan nem várt folyamatokat indít el, melyekre tulajdonképpen előbb vagy utóbb mindenki számíthat. Így van ez a hajunkkal is. Idővel őszülni kezdünk, és bizony a hajzat gyérülése is megindul. Azonban, ha utóbbi folyamat már nagyon korán elkezdődik, akár már a húszas éveinkben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem természetes a hajhullás. Az öröklött jellegű kopaszodás akár már igen fiatalon is megindulhat, végleges nyomokat hagyva fejünkön.

hajhullás

 

  1. Tipikus foltokban/mintázatban történő kopaszodás

Szintén a férfias jellegű, androgén kopaszodásra kell gyanakodnunk akkor is, ha jellegzetes foltokban, vagy mintázatban kezdjük elveszíteni hajkoronánkat. Ilyenkor a homlokvonal egyre feljebb kúszik, majd kialakul az úgynevezett „Miki egér effektus”. Szintén jellemző a fejtető kopaszodása, mely aztán egyre nagyobb teret hódít, egyre kevesebb hajszálat hagyva fejünk búbján. Amennyiben ezt tapasztaljuk, jó, ha tudjuk: minél előbb lépünk, annál könnyebben és sikeresebben tudjuk felvenni a harcot a kopasz foltokkal szemben.

  1. Családunk többi tagjához hasonlóan alakuló frizura

A genetikai kopaszodás egyik legkézenfekvőbb ismérve, hogy családunk felmenőinek is valószínűleg meggyűlt vele a baja. Tehát, ha azt látjuk a régi fotókon, hogy nagyapánk már egészen fiatalon kopaszodott, akkor fel kell készülnünk rá, hogy sajnos minket is utolérhet az öröklés nem éppen kedvező hatása. Természetesen akadnak kivételek és szerencsés esetek, de ha hullani kezd a hajunk, akkor gondoljunk erre a tényezőre is.

  1. Egyéb tünetek megjelenése

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a kopaszodás rendkívül sok esetben egyfajta mellékhatásként, valamilyen más probléma hozományaként is megindulhat. Ilyenkor nem maga a hajhullás a fő gond, az csupán egy plusz jelzése annak, hogy szervezetünkkel valami nem stimmel. Súlyos gyulladások, autoimmun betegségek, illetve az ezekre alkalmazott gyógyszerek, terápiák is okozhatnak hajhullást. Ezekben az esetekben általában visszafordítható a hajveszteség, de sajnos sokszor maradandó károk keletkeznek. Következő cikkünkben azzal foglalkozunk majd, milyen egyéb tünetek társulhatnak ilyenkor a hajhulláshoz.

Bármelyik jelet észleljük magunkon, nagyon fontos, hogy időben tegyünk hajunk állapotának visszaállításáért. Amennyiben maradandó kopaszságról beszélünk, akkor csak a hajbeültetés nyújthat biztos segítséget.

 

További információk a hajbeültetésről

Hajbeültetés Safe System-FUE módszerrel